Blog

2020’de Digital Dünya. 2020 Istatistikleri

İstatistikler Digital Marketing
Gün içinde neler yapıyorsunuz? Verimli bir gün geçiriyor musunuz? Vaktinizi en fazla nerede harcamayı seviyorsunuz? Kitap okurken mi, televizyon izlerken mi yoksa sosyal medyada mı? Alışverişlerinizi mağazaya giderek mi yapıyorsunuz yoksa internet üzerinden mi? Gerçekten bir kitabı alıp sayfalarını çeviriyor musunuz yoksa İpad’inizde indirdiğiniz kitaplar mı var? Peki neden modern teknolojinin içerisinde kaybolduk? Her şeyi bir tıkla halledebiliyorken neden sosyal aktivite yapmaya vaktimiz kalmıyor? Dünyanın bir ucuna bile ulaşabilidğimiz internet sayesinde doyumsuzluklarımız mı artıyor yoksa.. Gelin hepberaber tüm bu soruların yanıtlarını arayalım. Dünya değişiyor, insanlık dönüşüyor… Tıpkı Kafka’nın kitabındaki Gregor Samsa gibi… Peki bu değişimden memnun musunuz?

Şu anda 4,5 milyardan fazla insan interneti kullanırken, sosyal medya kullanıcıları 3,8 milyarı geçmiş durumda. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı zaten çevrimiçi ve en son trendler, dünya nüfusunun yarısından fazlasının bu yılın ortasında sosyal medya kullanacağını gösteriyor.

2020’de Digital Dünya

Dünyada internet kullanan insan sayısı Ocak 2019’a göre yüzde 7 artışla (298 milyon yeni kullanıcı) 4.54 milyara yükseldi.

Dünya çapında, Ocak 2020’de 3.80 milyar sosyal medya kullanıcısı var ve bu sayı geçen yıldan bu yana yüzde 9’dan (321 milyon yeni kullanıcı) arttı.

Dünya genelinde 5.19 milyardan fazla insan cep telefonu kullanıyor ve kullanıcı sayısı geçen yıl 124 milyon (yüzde 2,4) arttı. (https://wearesocial.com/blog/2020/01/digital-2020-3-8-billion-people-use-social-media)

Muhtemelen bu yıl çevrimiçi olarak 100 günden fazla zaman geçireceksiniz. Ortalama bir internet kullanıcısı her gün çevrimiçi olarak 6 saat 43 dakika geçiriyor. Bu geçen yıl bu süreden 3 dakika daha az, ancak yine de her yıl internet kullanıcısı başına 100 günden fazla bağlı süreye eşittir. Günde yaklaşık 8 saat uykuya izin verirsek, şu anda uyanık hayatlarımızın yüzde 40’ından fazlasını interneti kullanarak geçiriyoruz.

Dahası, dünyanın internet kullanıcıları 2020’de çevrimiçi olarak toplam 1.25 milyar yıl harcayacak ve bu sürenin üçte birinden fazlası sosyal medyayı kullanacak. Bununla birlikte, insanların çevrimiçi geçirdikleri süre ülkeden ülkeye değişmektedir, Filipinler’deki internet kullanıcıları çevrimiçi olarak günde ortalama 9 saat 45 dakika harcıyor, Japonya’da günde sadece 4 saat 22 dakikaya kıyasla.

Peki tüm bunları nasıl avantaja çevirebiliriz? Günün yarısını internette geçiren bunca insana doğru hizmeti nasıl verebiliriz? Yararlı ve doğru bilgiye ulaşmasını nasıl sağlarız? İşte tam burada instagram, facebook, twitter, youtube ve internet sitesi kullanıcılarının içeriklerine bakmalıyız. Bu bir paradi ve ananim hesap mı yoksa profesyonel bir ekip tarafından yürütülen, belli bir kitleye hitap eden yaratıcı bir hesap mı… Haydi gelin bu sayfaların istatistiklerine beraber bakalım.

We Are Social 2020 raporuna göre Türkiye İnternet, sosyal medya ve mobil kullanıcı istatistikleri:

62 milyon internet kullanıcısı, Türkiye nüfusunun %74’ü
54 milyon sosyal medya kullanıcısı, Türkiye nüfusunun %64ü
77 milyon mobil kullanıcısı, Türkiye nüfusunun %92’sini oluşturmaktadır.
İnternet kullanıcı sayıları %4 (2,4 milyon)
Sosyal medya kullanıcı sayısı %4,2 (2,2 milyon)
Mobil kullanıcı sayısı %3,4 (2,6 milyon) artış göstermiştir.

Türkiye İnternet kullanım istatistiklerine baktığımızda genel kullanıcı sayısı toplamda 62 milyon, Türkiye nüfusunun %74’ü anlamına geliyor. İnternet kullanıcıları günde ortalama olarak 7,5 saat İnternet’te vakit geçirmektedir. İnternet kullanımı istatistiklerine bakıldığında mobil telefon kullanımının artış gösterdiği, bilgisayar tablet ve diğer araçların kullanımında ciddi bir azalış söz konusu. Diğer cihaz (oyun konsolları vb.) kullanımının da yüzdesel olarak ciddi bir artış yaşandığını söyleyebiliriz.

Alexa sıralamasına göre Türkiye’de Google en çok ziyaret edilen site konumundadır. Google’ı video paylaşım sitesi YouTube takip etmektedir. Facebook ise 4. sırada yer almaktadır.

İnternet kullanıcılarının aylık aktivitelerine baktığımızda:

İnternet kullanıcılarının %93’ü İnternet’te online video izlemekte,

%45’i vlog yayınları ile vakit geçirmekte,

%72’si internet servisleri üzerinden müzik dinlemekte olup, %42’lik bir kesim de online radyo dinleyicisidir. 

Türkiye’de internet kullanıcıları internette 7,5 saat, sosyal medyada ve televizyon başında 3 saat vakit geçirmektedir. Online müzik dinleme süresi ortalama 1,5 saate, oyun konsolunda oyun oynama süresi ise 1 saate yakındır.

Türkiye’de Mobil İnternet Kullanımı:

Türkiye’de mobil kullanıcı sayısı 58 milyona ulaşmış durumda. Türkiye nüfusunun %94’ü mobil cihazlar üzerinden internet kullanmaktadır. Mobil cihazlar üzerinde geçirilen süre ortalama 4 saattir.

Türkiye’de Cihazlara Göre Oyun Oynama İstatistikleri:

Türkiye’deki kullanıcıların %88’i herhangi bir cihaz üzerinden oyun oynamaktadır. Akıllı telefon üzerinden oyun oynama yüzdesi %80, bilgisayar üzerinden oyun oynama yüzdesi %46’dır. Oyun konsolları üzerinden oyun oynanma yüzdesi ise %23’tür. 

Türkiye Sosyal Medya İstatistikleri:

We Are Social 2020 raporuna göre sosyal medya kullanıcı sayısı 54 milyona ulaşmış durumda. Türkiye nüfusunun %64’ü sosyal medya kullanmaktadır.

En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları

En çok kullanılan sosyal medya platformlarına göre YouTube ilk sırada yer alırken, onu Instagram takip etmektedir.

Türkiye Sosyal Medya Kullanıcısı Yaş Dağılımı

Türkiye’de sosyal medya kullanımının yaş dağılım grafiğine baktığımızda, en yüksek kullanım oranının 25-34 yaş arasında olduğunu görmekteyiz. Yine bu oranın cinsiyete göre sosyal medya kullanım yaşına göre dağılımında da benzer bir sonuç gösterdiği ortada…Yaş arttıkça sosyal medya kullanımı azalmaktadır.

Türkiye Sosyal Medya Kullanım Davranışları

Türkiye’de sosyal medya kullanım alışkanlıklarına baktığımızda, kullanıcıların %96’sı ayda bir kez sosyal medya platformları üzerinden mesajlaşmakta, %88’i sosyal medya paylaşımları ile etkileşime geçmektedir. Ortalama 3 saate yakın sosyal medyada vakit harcanmakta ve ortalama bir kullanıcı başına 9 sosyal medya hesabı bulunmaktadır.


2020 Facebook Kullanıcı İstatistikleri 

Facebook reklam kitlesine baktığımızda toplam kullanıcı sayısı 37 milyon ve bu kitlenin toplam kullanıcı sayısının %64’ü erkek, %36’sı kadın kullanıcıdır. Geçen yıllara göre kadın kullanıcı sayısında azalma olduğunu söyleyebiliriz. Reklam hedeflemeleri için oldukça kıymetli bir veri…

2020 Instagram Kullanıcı İstatistikleri 

Instagram reklam kitlesi verilerine göre toplam kullanıcı sayısı 38 milyon ve cinsiyet dağılımında Facebook’a benzer bir durum karşımıza çıkıyor. Erkek kullanıcı sayısı, kadın kullanıcı sayısına göre daha fazla…

2020 Twitter Kullanıcı İstatistikleri

Twitter reklam kitlesine baktığımızda toplam kullanıcı sayısı 11,8 milyon olarak görülmekte olup bu kitlenin büyük bir bölümü erkek kullanıcılardan oluşmaktadır. Facebook ve Instagram’a göre en fazla erkek kullanıcı tarafından kullanılan sosyal medya platformu Twitter’dır.

2020 LinkedIn Kullanıcı İstatistikleri

LinkedIn reklam kitlesine baktığımızda toplam 8,4 milyon kullanıcının olduğunu ve erkek bireylerin çoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz.

2020 Snapchat Kullanıcı İstatistikleri

Snapchat reklam kitlesine baktığımızda toplam 7,7 milyon kullanıcının olduğunu ve kadın bireylerin çoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz. Diğer mecraların aksine Snapchat, kadın kullanıcılar tarafından daha fazla kullanılan sosyal medya platformudur.

2020 YouTube Kullanıcı İstatistikleri

Türkiye’de YouTube üzerinde yapılan arama istatistiklerine göre en çok arama müzik ve film alanlarında yapılmaktadır.

Mobil Kullanıcı İstatistikleri

Mobil kullanıcı bağlantı sayısı 77,3 milyondur. Mobil bağlantı sayısının nüfusa oranı ise %92’dir.

Kategorilere Göre Mobil Uygulama Kullanımı Dağılımları

16-64 yaş arasındaki mobil kullanıcıların aylık mobil uygulama kullanımlarına göre, mobil kullanıcıların %92’si mesajlaşma ve sosyal medya uygulamalarını kullanmakta, %83’ü video platformlarını kullanırken, her 10 kişiden 6’sı oyun uygulamalarını tercih etmektedir.En az kullanılan mobil uygulama kategorisi ise arkadaşlık uygulamalarıdır.

Türkiye’de En Çok İndirilen Mobil Uygulamalar

İndirme sayılarına göre mobil uygulama sıralamalarında WhatsApp ilk sırada yer alırken onu Instagram, FB Messenger ve Tiktok takip etmektedir. Oyun kategorisinde en çok indirilen oyun ise Pubg Mobile’dır.

Türkiye Mobil Kullanım Alışkanlıkları

Mobil uygulama alışkanlıkları/hareketlerine baktığımızda, mobil kullanıcıların %47’si mobil para transferleri yapmakta, %44’ü görsel arama araçları kullanılmakta ve %38’lik bir oranla QR kod okutmaları yapılmaktadır.

Türkiye Cihaz Sahipliği

Türkiye’de her 10 kişiden 9’unun mobil cihazı bulunmaktadır. Bu cihazların %89’u akıllı telefonlardan oluşmaktadır. Bilgisayar sahipliği oranı %67 iken, VR cihaz sahipliği ise %4 seviyelerindedir.

Türkiye E-Ticaret İstatistikleri

We Are Social 2020 raporundaki verilere göre 16-64 yaş arasındaki kullanıcıların son 30 günlük E-Ticaret aktivitelerine göre

İnternet kullanıcılarının; %81’inin online ürün araması yapmakta ve %84’ünün online mağaza ziyaretleri gerçekleştirmekte olduğunu görmekteyiz.

Bu adımları gerçekleştiren her 10 kişiden 6’sı online alışveriş işlemini tamamlayarak bir ürün satın alımı gerçekleştirmektedir.

Mobil cihazlar üzerinden satın alım yapma oranı bilgisayarlara göre daha fazla olması, ödeme sayfalarında özellikle mobile öncelik verilmesi gerektiğini bizlere söylemektedir.

Türkiye’de kategorilere göre en çok E-Ticaret harcamalarına bakıldığında;

  • Seyahat kategorisinde toplam harcama 12,9 milyar dolar
  • Elektronik cihazlar kategorisinde toplam harcama 2,8 milyar dolar,
  • Güzellik ve moda kategorisinde toplam harcama 1,66 milyar dolar,
  • Mobilya kategorisinde toplam harcama 1,43 milyar dolar,
  • Hobi ve oyuncak kategorisinde toplam harcama 1,37 milyar dolar,
  • Gıda ve kişisel harcama kategorisinde 795 milyon dolar,
  • Oyun kategorisinde 363 milyon dolar,
  • Müzik kategorisinde ise 60 milyon dolar harcanmıştır.

Tüketim Malları Harcamaları

Online tüketim malları harcamalarına baktığımızda toplam 50,9 milyon kişi tüketim mallarından satın alım gerçekleştirmiştir. Online tüketim malları harcamaları 8,5 milyar dolar seviyesindedir. Kişi bazlı harcama ortalama 158 dolardır.

E-Ticaret Ödeme Yöntemleri Tercihleri

Bu kısım oldukça kıymetli bir veri sunuyor bizlere. Türkiye’de kullanıcılar E-Ticaret harcamalarının %70’ini kredi kartı ile yaparken, %12’lik bir oranla ödemeler nakit olarak yapılmaktadır. Eğer kredi kartı ile ödeme yöntemi sunmuyor iseniz, her 10 kullanıcıdan 7’sini kaçırıyorsunuz demektir.

Yeni Marka Keşfetme Yöntemleri

Yine oldukça kıymetli bir veri ile karşı karşıyayız. Kullanıcılar yeni bir marka ile hangi yöntemleri kullanarak tanışıyor dersiniz? Verilere göre kullanıcılarn %43’ü organik arama yaparak yeni markalara ulaşıyor. SEO’nun önemini gösteren bir veri çünkü %42’lik bir oranla kullanıcılar yeni bir marka ile TV reklamları ile tanışmaktadır. SEO’ya göre oldukça maliyetli bir yöntem olması nedeniyle kullanıcıların sizleri keşfetmeleri için SEO’ya ağırlık vermeniz oldukça kritik bir durum… Yazılı medya araçları sayesinde ise her 10 kullanıcının 3’ü yeni bir markayı keşfetmektedir. Genel dağılım ise reklamlar üzerinden kullanıcıların yeni bir marka ile tanıştığını göstermektedir. Bu durum ise dijital pazarlamanın önemini bizlere vurgulamaktadır.

Google’da En Fazla Yapılan Alışveriş Aramaları

Google’da kullanıcılar alışveriş amaçlı en çok ayakkabı kelimesiyle arama yapmış… Marka aramalarında ise en çok Samsung aratılmış.

Dijital Reklam Harcamaları

Peki dijital pazarlama sektöründe durum nasıl?
Türkiye’de kategorilere göre en çok Dijital Reklam Harcamalarına bakıldığında toplam dijital reklam harcaması 2,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş… Bu harcamaların kategori bazlı dağılımı ise;

  • Arama reklamlarında toplam harcama 855 milyon dolar,
  • Banner reklamlarında toplam harcama 486 milyon dolar,
  • Sosyal medya reklamlarında toplam harcama 424 milyon dolar,
  • Video reklamlarında toplam harcama 280 milyon dolar,
  • Konumlandırma reklamlarında toplam harcama 230 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 

Evet, We are social ve Hootsuit tarafından hazırlanan 2020 sosyal medya istatistikleri bu şekilde. Tüm bu istatistikleri hedef kitle belirleme, dijital ve sosyal medya pazarlama stratejileri, mecra seçimi ve diğer tüm faaliyetlerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca 2020 İnternet Kullanımı ve Sosyal Medya İstatistikleri yazımızda Dünya genelindeki dijital gelişmelere dair hususları ve raporun tamamını görebilir, inceleyebilirsiniz.

Peki siz hangi cihaza sahipsiniz? Bu kategorilerden hangi yüzdelik dilimin içerisindesiniz? Biz bunu merak ediyoruz. Lütfen bizimle paylaşır mısınız?