Blog

Bir marka nasıl oluşturulur?

Marketing
Marka oluşturma, aşağıdakiler de dahil olmak üzere şirketinizin kimliğini geliştirme ve tanıtma süreci:
  • Müşterilerinize ve hedef kitlenize hitap etmek için kullandığınız dil gibi mesajlar
  • Şirketinizin renk şeması, logoları ve görselleri de dahil olmak üzere görsel kimlik
  • Şirketinizin misyonu ve büyük resim hedefleri de dahil olmak üzere ilkeler ve değerler
  • Değer önerisi, şirketinizi benzersiz kılan şeyin tanımlanması
Önemli: marka oluşturma devam eden, uzun vadeli bir süreçtir. Sektörler geliştikçe ve trendler ortaya çıktıkça müşterilerinizin beklentileri de değişir.

Marka konumlandırması nasıl oluşturulur?

Konumlandırma, markanızı hedef pazarınıza göre nasıl sunduğunuzu ifade eder. Bu pazar müşterilerinizi, rakiplerinizi ve genel olarak sektörü içerir.
Markanızı nasıl tanımlayacağınız ve oluşturacağınız %100 sizin kontrolünüzdedir ancak markanızı nasıl konumlandıracağınız büyük ölçüde rakiplerinizden ve sektör trendlerinden etkilenir. Her iki durumda da, bunu yapmak marka değerlerinizi tanımlamakla başlar. Bunun yanı sıra pazar araştırması ve rekabet analizi kendinizi nasıl konumlandırmanız gerektiğini ortaya çıkarabilir.
Örneğin, hangi sorunlu noktaları çözmek için en iyi donanıma sahipsiniz? Müşterileriniz rakipleriniz tarafından sunulmayan neye ihtiyaç duyuyor? Kendinize şu soruyu sorun:
  • "En iyi neyi yapıyoruz?" Kendi kelimelerinizle, alanınızdaki herkesten daha iyi ne yapabilirsiniz?
  • "Neyi farklı yapıyoruz?" Ürününüz veya çözümünüz daha mı hızlı? Kullanımı daha mı kolay? Kaliteniz benzersiz mi?
  • "Neden biz?"
Rekabet analizi önemli olsa da takıntı haline getirmeyin. Önce kendinize odaklanın. İyi yaptığınız şeyleri vurgulamaya çalışın ve markanızı en çok bunun tanımlamasına izin verin. Kendinizi bir başkasının alternatifi olarak sunmak sizi daha iyi bir konuma getirmez.

Markanızı nasıl geliştirirsiniz?

Marka geliştirme, markanızı oluşturmak için gereken gerçek eylem öğelerini içerir. Bu, kimliğinize ve konumlandırmanıza dayalı pazarlama varlıklarının oluşturulması ve tanıtılması anlamına gelir.
Tamam, kimliğinizi ve konumlandırmanızı tanımladınız. Şimdi sıra markanızı hedef kitleniz için hem somut hem de akılda kalıcı hale getirmeye geldi.
Her şeyi adım adım inceleyelim...

Pazarlama mesajlarını tanımlama ve hizalama

Hedef kitlenizle konuşurken kullanacağınız dili ve pazarlama mesajını ana hatlarıyla belirleyerek işe başlayın. Bu dil, tonunuzu ve kişiliğinizi yansıtmalıdır. Bunun tamamen resmi mi yoksa havalı ve rahat mı olacağı markanıza bağlıdır.
Mesajınız, markanızın sesiyle yazılan hemen hemen her şeye dokunur. Buna açılış sayfaları, web sitesi kopyaları ve müşteri hizmetleri aramaları da dahildir. Örneğin:
  • Markanızı, ürününüzü veya hizmetinizi tanımlamak için hangi sıfatları kullanıyorsunuz?
  • Müşterilerle konuşurken kaçınmak istediğiniz belirli kelimeler veya ifadeler var mı?
  • Müşteriler ve potansiyel müşterilerle konuşurken sıcak ve samimi bir ton kullanmayı nasıl sağlıyorsunuz?

Görsel kimliğinizi geliştirin

Bir marka logosu oluşturmanız ve bir renk şeması üzerinde anlaşmanız gerekir. Pazarlama görselleriniz sizi müşterileriniz ve hedef kitleniz için anında tanınır hale getirmelidir.
Markalar görsel kimliklerini gerçekten mercek altına almalıdır. Büyük marka kararları almadan önce ev ödevinizi yapın. Diğer şirketleri veya rakiplerinizi taklit etmek istemezsiniz. Tutarlılığı korumak için yapabileceğiniz her şey bir artıdır.

Konumlandırmanızı desteklemek için kanıt toplayın

Konumunuzu sağlamlaştırmanın en iyi yolu, söylediğiniz şeyi yaptığınızı kanıtlamaktır.
Örnek olay incelemeleri, referanslar ve müşteri hikayeleri toplamak marka oluşturmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu varlıklar olumlu sonuçları gösterir ve ilişkilendirilebilir bir hikaye anlatma şansı verir.
Örneğin, çözebildiğiniz belirli sorunlu noktaları tartışabilirsiniz.

İçerik oluşturma ve pazarlama

Yukarıdakilerin hepsini tamamladığınızı varsayarsak, pazarlama varlıkları oluşturmak bir sonraki adımınızdır. Buna blog yazıları, videolar, e-posta dizileri, reklamlar ve diğer içerikler dahildir. Bunlar, markanızı oluşturmak için devam eden arayışınızda uzun vadeli taahhütleri temsil eder. Sosyal varlığınız da öyle. Ne kadar içerik oluşturmanız gerektiği, işletmenize ve sektörünüze göre değişir. Örneğin, B2B ve B2C markaları blog yazma ve video içeriği oluşturma konusunda aynı ihtiyaçlara sahip değildir.

Marka bilinirliği nasıl oluşturulur?

Marka bilinirliği, kitlelerin kimliğinize, ürün ve hizmetlerinize ne ölçüde aşina olduğudur.
Farkındalık oluşturmak markanızı potansiyel yeni müşterilere tanıtır. Aynı zamanda mevcut müşterilerinizin de aklında kalırsınız. Farkındalık, konumlandırma ve genel olarak markanızı inşa etme ile el ele gider.
Farkındalığın ölçülebilir olduğunu ve tamamen soyut olmadığını unutmamak önemlidir. Örneğin, marka bilinirliğini aşağıdakileri içeren metrikler aracılığıyla ölçebilirsiniz:
  • Web sitesi trafiği
  • Sosyal medya mesajları ve @bahsetmeler
  • Etkileşim (örn: sosyal paylaşımlar, görüntülemeler, kaydetmeler)
  • Sosyal takipçiler
  • Konuşmalar ve duyarlılık analizi
Farkındalık tesadüfen oluşan bir şey değildir. Bu, markanız veya ürününüz ne kadar ilgi çekici olursa olsun geçerlidir.