Blog

Youtube’ta reklam verme türleri: 2 hisse

YouTube Digital Marketing

Cheate code

Eğer reklamınızın uzunluğu 15-20 saniye ise, "reklamı atla" seçeneği hiç görünmeden reklamınızı oynatabilirsiniz.

Bu yöntem, diğer yerleştirilmiş video reklamlarına göre daha pahalıdır. Ancak bu yöntemle kullanıcıların dikkatini çekme oranı çok daha yüksektir.

Yerleştirilmiş reklamlar bununla bitmez, üç türe daha ayrılırlar ki bunlar sizin için Youtube’la çalışırken vazgeçilmez olacaktır.

  1. Videonun başında gösterilen reklamlar – seçtiğiniz videonun başlamasından önce oynatılan reklam;
  2. Videonun ortasında gösterilen reklamlar – seçtiğiniz videonun ortasında oynatılan reklam;
  3. Videonun sonunda gösterilen reklamlar – seçtiğiniz videonun sonunda oynatılan reklam;
Bu tarz bir kategorizasyon, televizyon kanalları da dahil olmak üzere diğer tüm video paylaşım platformlarında da sıklıkla kullanılır.

Peki biz hangisini seçmeliyiz? Reklamı videonun başında mı, sonunda mı ya da ortasında mı yayımlamalıyız ? Ben videonun başında yayımlamanızı tavsiye ederim, sonrasını test etmek lazım.
Müşterilerin videonun başında reklamı görecekleri kesin, ancak ortasında ya da sonunda kesin değil. Çünkü seçilen videoyu sonuna kadar izleyip izlemeyeceklerinin bir garantisi yok. 

Ancak reklamı videonun ortasına ya da sonuna koymanın bir artısı var. Reklamınızı, sektörünüz ile alakalı tematik bir videoya yerleştirecekseniz, reklamın videonun ortasında ya da sonunda olması videoyu izleyen kullanıcı için daha fazla bir gereksinim oluşturabilir. Reklamınız da daha hoş görünür.

Afişler

Youtube’a başka nasıl reklam eklenir? Afişler ve billboardlar!
Billboardlar – Bunlar açık havada gerçekleşen reklam türleridir. ( en yaygın ölçü 3х6 )
Afişler ise internet sitelerinde yer alan güzel görünümlü reklam resimleridir ve hemen hemen her sitede afişlere rastlarız.  

Varyant 1
Youtube’un da medya reklamları olarak adlandırdığı kendi afişleri vardır. Sağ üst köşede, önerilen videoların yukarısında bulunurlar.  

Youtube’da bir video izlerken, videodaki reklam afişinin önerilen video ile aynı göründüğüne dikkat edin.

Bu hileyi yapıyorlar, çünkü bu şekilde reklam mı değil mi hemen anlamıyorsunuz.

İlginç bilgi. Daha önce benzer reklam afişleri bir fonla ayrılıyordu ve üzerinde ‘reklam’ yazısı bulunuyordu. Ancak doğal( native) reklamcılık anlayışının gelmesiyle birlikte, Google bu fonu kaldırdı ve afişleri reklam olmayan bir mesaj gibi göstermeye başladı. Doğal olarak konversiyon arttı. 

Aslında videonuzu tanıtmak ve reklam yapmak için en iyi seçeneklerden biridir, çünkü doğaldır. 
İnsanlar sürekli benzer videolar izliyorlar ve kesinlikle ilgilerini çekerse sizinkine de tıklayacaklar ( tabii ki burada her şey video başlığına ve açıklamasına bağlıdır ). 

Kurnazlık tiyosu! Eğer videonuzun doğru bir şekilde SEO optimizasyonunu yaparsanız ( başlık, açıklama ve anahtar kelime ), ücretsiz olarak en az %30 trafik alabilirsiniz.

Bu durum, videolar gösterilirken sizin videonuzun da önerilenler arasında gösterilmesinden dolayı olacak. 

Varyant 2 
Video izleme sırasında görünen reklam afişi de bu türün bir başka örneği olabilir; 

Genellikle videonun 15. saniyesinde ortaya çıkar ve kullanıcı sağ üst köşedeki çarpı işaretine tıklayarak onu kapatabilir. 

Daha önce afişin boyutu 480’e 70 pikseldi. Ancak son zamanlarda Youtube reklam afişlerinin boyutunu arttırdı. 

Eğer reklam afişi, sağ tarafta güya ‘ önerilen videolar ’ arasında ise, bu kesinlikle müşteriyi Youtube’un kendi ekosistemi içinde yönlendiren bir reklamdır. Bu afişler videonun içinde kullanıcıyı başka bir videoya yönlendirebileceği gibi tamamen harici başka bir videoya da yönlendirebilir. 

Önemli! Eğer bir reklam oluşturup yayımlayacaksanız, mutlaka videonun büyük bir kısmında arka fonda yer almalıdır. Ayrıca reklamın animasyon şeklinde olması daha fazla dikkat çekmesi açısından daha iyi olacaktır. 

Arama sonuçları

Daha kısa bir süre önce ( ve günümüze kadar) Yotube’da reklam vermenin en temel yöntemlerinden biri reklamı arama sonuçlarına yerleştirmekti. 

Yani arama sonuçları arasına bir anahtar kelime sokuyorsunuz ve isteğinize uygun video listeleri önünüze geliyor.

İlk iki video reklamdır. Onun altındaki tüm videolar ise konu dahilinde, reyting oranına göre en popülerden en az popüler olana kadar sıralanmıştır. 

ANCAK! Bu yazıyı yazdığım sırada, Google algoritmalarını değiştirdi ve artık arama sonuçlarında reklam göstermiyor. Belki bu özellik yeniden geri dönecek ama şimdilik yok. 
Bu nedenle arama sonuçlarında görüntülenmek istiyorsanız, doğal reklam ve tanıtım yöntemlerine odaklanmanız gerekir. 

Aramalarda çıkmak için, SEO reklam ve tanıtım esaslarını anlamalısınız.
Göründüğü gibi video tanıtım ve reklamı, blog ya da web sitesi tanıtım ve reklamından farksızdır. Aslında ufak tefek farklılıklar var ama temelde aynılar.

Blog yazarları sayfalarında reklam 

Youtube’da reklam ve tanıtım yapmanın başka metodları olduğu da unutulmamalı. Örneğin, blog yazarlarının sayfalarında reklam vermek bu yöntemlerden biridir. Bu tarz bir reklamın en büyük artısı doğal olması, yani video içine reklamın fark edilmeyecek şekilde yerleştirilmesidir. 

Blog yazarı videoda her şeyi fikir lideri olarak anlatacağı için bu yöntem sayesinde hedef kitlede sadakat duygusu uyanır. 

Blog yazarı aramak için Youtube’a koşmadan önce, size uygun olan reklam türünü belirleyin. 
Ayrıca blog yazarlarının sadece sizden para koparmak da isteyebilir. Bu nedenle nasıl bir reklam istediğinizi iyi düşünün.

  1. Entegrasyon – blog yazarı kendi kullandığı servis ya da üründen bahseder. Mesela, bir hikaye anlatırken, telefona uzanır ve reklamı yapılan gıda dağıtım uygulamasını kullanarak pizza söyler. Dahası indirim almaları için takipçileriyle bir promosyon kodu paylaşır ve bu uygulamanın avantajlarından bahseder. 
  2. Pre-roll ( video öncesi ) Reklam – diğer kanalların reklamını yapmak için kullanılır, ancak ürün ya da hizmet reklamı için de uygundur. Genellikle bu yöntemde blog yazarına bir video verirsiniz, o bu videoyu kendi içeriğine göre montajlar ve kendi sesiyle seslendirir. 
  3. Panorama (bakış) reklam – blog yazarı tüm video boyunca ürün ya da hizmeti kullanma deneyiminden bahseder.

Unutmayın, çok az sayıda blog yazarı, reklamını yapacağı ürünün avantajları hakkında yalan söylemeyi ya da dezavantajlarını gizlemeyi kabul eder. Ama diğer taraftan, ürün gerçekten kaliteliyse, samimi, olumlu tepkiler ve öneriler alırsınız.